In 5 stappen je zwangerschapsmisselijkheid aanpakken.
Hoera, je bent zwanger! Hoe gelukkig je ook kunt zijn met dit nieuws, het betekend niet altijd dat je het zwanger zijn als prettig ervaart. Door een enorme hormoonwisseling in je lijf kunnen de zogenoemde zwangerschapssymptomen je soms behoorlijk in de weg zitten. Zolang je buik nog niet zichtbaar groeit en jij je baby nog niet voelt, zijn het de zwangerschapssymptomen die je laten voelen dat je zwanger bent. Er zijn echter symptomen die je behoorlijk in de weg kunnen zitten. Neem bijvoorbeeld zwangerschapsmisselijkheid.

Zo’n 3 op de 4 vrouwen zijn misselijk tijdens de zwangerschap. In de meeste gevallen is dit vooral in de beginperiode tot aan 16 weken, daarna verdwijnt dit bij de meeste vrouwen. Dit is de periode waarin je baby ontwikkeld tot een minimensje en alle organen worden aangelegd.
Dat je geur sterker wordt tijdens je zwangerschap en je een afkeer kunt krijgen tegen bepaalde voedingsmiddelen is eigenlijk een heel slim mechanisme van je lichaam, dat je waarschuwt voor voedingsmiddelen die mogelijk een gevaar kunnen zijn voor je baby. Helemaal niet verkeerd dus, maar het kan wel behoorlijk wat ongemak geven. Bij sommige vrouwen houdt de misselijkheid na 16 weken aan of komt het later in de zwangerschap weer terug. Een klein percentage van de vrouwen is extreem misselijk, waarbij men moet braken. Dit wordt ‘hyperemesis gravidarum’ genoemd. Deze extreme vorm van misselijkheid kan leiden tot uitdroging, waarbij een opname in het ziekenhuis dan noodzakelijk kan zijn. Er zijn veel tips te vinden die een snelle fix kunnen geven bij (lichte) zwangerschapsmisselijkheid. Ik leg je graag uit wat je zelf kunt doen om zwangerschapsmisselijkheid echt aan te pakken.
1: Stabiele bloedsuikerspiegel
Als je misselijk bent verdwijnt je eetlust meestal ook. Frequent kleine beetjes eten kan je helpen de misselijkheid in toom te houden. Het bijkomstige voordeel, je krijgt toch wat binnen. Nu is je lijf van nature niet ingesteld op het verwerken van grote hoeveelheden suiker en koolhydraten. In je alvleesklier wordt insuline aangemaakt. Insuline is een hormoon dat er onder andere voor zorgt dat suikers goed opgenomen kunnen worden in je lichaam en zo je bloedsuiker niet te hoog oploopt. De suikers kunnen opgenomen worden in je cel of verbranden, waardoor er energie vrijkomt. Elke keer dat je iets eet wordt er insuline aangemaakt. In onbewerkte natuurlijke vorm – zoals het voorkomt in groenten, fruit, wortels, zaden en knollen – zal het je bloedsuikerspiegel nauwelijks verstoren. Dit komt door de vezels die ervoor zorgen dat suikeropname geremd worden. Bij bewerkte – ook wel geraffineerde – producten worden de vezels veelal verwijderd. Dit maakt dat de na het eten van geraffineerde koolhydraten je bloedsuiker veel sneller zal stijgen wat weer misselijkheid in de hand kan werken. Als je vaker kleinere hoeveelheden eet wil je graag dat je bloedsuikerspiegel niet te hoog oploopt. Zorg daarom voor onbewerkte voeding met voldoende vet en eiwit en een laag suikergehalte. Denk aan (een combinatie van) het volgende; groente, fruit, peulvruchten, haver, noten en zaden, boekweit, vis, vlees en ei.
2. Eet wat goed valt
Misschien herken je het wel; had je voor je zwangerschap een uitgebalanceerd voedingspatroon. Nu lijk je nog een handje vol te lusten en te kunnen eten zonder daarna kotsend boven de wc te hangen. Het belangrijkste is dat je iets binnenkrijgt/ houdt als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid, niet de variatie in de voeding. Dus probeer uit wat goed bij je valt. Het uitgebalanceerde voedingspatroon komt wel weer als je misselijkheid / of zwangerschap voorbij is.
3. Drink voldoende
Water is heel belangrijk voor je lijf, zeker nu er ook een minimensje in je groeit. Alle cellen hebben water nodig om goed hun werkt te kunnen doen. Het gevaar bij misselijkheid en braken is uitdroging. Een ziekenhuisopname is dan vaak onvermijdelijk. Grote hoeveelheden in een keer drinken kan verkeerd vallen dus drink kleine beetjes tegelijk, het liefst water of kruidenthee.
4. Zoek ontspanning
Tijdens stressvolle situaties of periodes maakt je lijf cortisol aan. Dit hormoon laat onder andere je bloedsuikerspiegel stijgen, wat misselijk in de hand kan werken of vergroten. Stress kun je helaas niet zomaar uitzetten en het is ook niet altijd mogelijk stress te vermijden. Je kunt wel leren er meer flexibel mee om te gaan. Hiervoor zijn verschillende body/mind technieken zoals yoga, mindfullness en meditatie, maar ook wandelen of fietsen in de buitenlucht helpt stresshormonen te verminderen. Ben je veel misselijk dan is het dus belangrijk regelmatig te ontspannen. Het is goed om na te gaan wat je stress geeft en te bedenken wat je energie geeft. Er zijn coaches die je kunnen helpen antwoorden te vind) en op deze vragen. Ook kan het helpen een zwangerschapscursus (hyperlink naar de pagina cursussen) te volgen die je tips geeft om te ontspannen in de zwangerschap en voor te bereiden de komst van je kindje. Wil je meer weten hoe je je kunt voorbereiden op de komst van je kindje? Weten wat je kunt verwachten in deze periode kan een hoop stress wegnemen.
5. Supplementen
Heb je bovenstaande maatregelen toegepast en blijft de misselijkheid aanhouden dan kan het bijslikken van bepaalde supplementen zoals B6, een goede zwangerschapsmultivitaminen of gembercapsules ondersteunend werkend. Win hiervoor altijd advies in bij een arts of therapeut met ervaring in complementaire behandeling van zwangerschapsmisselijk. Heb je vragen na aanleiding van deze blog, neem gerust contact met mij op. Mandy Brummel Doula Hormoonfactor Trainer Bronnen: De Hormoonfactor – IR Ralph Moorman Hormoonbalans voor vrouwen – IR Ralph Moorman, Drs Barbara Havenith
