Hoera een klein mensje geboren!

Maanden lang groei je (letterlijk!) naar het moment toe dat je baby geboren wordt. En ineens is de dag aangebroken: je baby ligt in je armen en het lijkt nog maar zo kort geleden dat je ontdekte dat je zwanger was. Je zwangerschap is een intense periode die voorbij vliegt. Het is logisch dat in die tijd vrijwel alle focus op je zwangerschap en de geboorte van je kindje ligt.

Wanneer je baby geboren is, breekt er een compleet nieuwe periode aan. Een fase waar je misschien voor die tijd nog helemaal niet over na hebt gedacht. In de eerste week krijg je kraamhulp en als de kraamverzorgster weg is, is je partner misschien nog wel een weekje vrij om samen te genieten van dit moment als kersvers gezin. Maar daarna ben jij alleen thuis samen met je baby.

Postpartum periode

Geboren worden, maar ook bevallen, zijn zeer impactvolle gebeurtenissen. Na de geboorte van je baby heb je als kersverse moeder fysiek gezien, ongeveer zes weken nodig om te herstellen en te groeien in je nieuwe rol als moeder. Of, wanneer je al kinderen hebt, om te wennen aan de nieuwe structuur binnen het gezin. Deze periode wordt ook wel de postpartum periode genoemd. Het verloop hiervan heeft invloed op de hechting met – en de ontwikkeling van je kindje.

In veel andere culturen wordt er in de eerste 40 dagen (zes weken) intensief voor de moeder gezorgd, zodat zij kan herstellen en zich enkel hoeft te richten op haar baby. In ons land hebben we een uniek en fantastisch kraamzorgsysteem, waarbij je als moeder de eerste 8 tot 10 dagen wordt ondersteund en verzorgd. En toch is het heel fijn om in ieder geval de eerste zes weken na je bevalling wat extra hulp te krijgen, zodat je kunt herstellen en settelen met je baby.

Ook gezien de fysiologische en emotionele ontwikkeling van je kindje, wordt het belang van rust in de postpartum periode onderbouwd.

Voor de moeder duurt het ongeveer zes weken voordat:

 – Haar baarmoeder terugkomt in de ‘oude’ vorm.
– De melkproductie en samenstelling hiervan stabiliseert.
– De hormoonlevels normaliseren.

En voor de baby om:

– Te ‘leren’ (borst)voeding te verteren (in plaats van het vruchtwater).
– Gewend te raken aan het ritme en de patronen buiten de baarmoeder.

Brand New Mama Support

“It takes a village to raise a child”

Veel moeders voelen de druk om na de bevalling snel weer op de been te zijn. Dit is immers wat iedere moeder doet, toch? Ook willen ze soms hun lichaam graag zo snel mogelijk weer in shape krijgen.

Je probeert alles weer op te pakken zoals je dat deed voor je zwangerschap. Het besef dat er nu een nieuwe fase aangebroken is waarin je baby het ritme bepaalt en niet alles meer is zoals daarvoor, begint langzaam te landen. Daarbij veranderd de ontwikkeling van je baby snel de eerste weken, vragen en onzekerheden over de verzorging van je baby beginnen op te borrelen. Kortom: je kunt wel wat hulp gebruiken.

Maar hoe vraag je hulp en aan wie? Dat kan soms best lastig zijn. En gedachten en gevoelens als: ik wil de ander niet tot last zijn, ik moet me niet zo aanstellen, het is maar een fase, misschien denken mensen om mij heen dat ik een slechte moeder ben, zijn niet vreemd. Het is inderdaad een fase, maar dat betekent niet dat het altijd makkelijk is. Het is heel erg oké dat je het even niet alleen trekt in deze periode. Je bent immers nog steeds een kraamvrouw die aan het herstellen is en je mag hier echt de tijd voor nemen. De eerste weken met je baby zijn heel bijzonder en juist in deze periode is het belangrijk om tijd en rust te nemen, te ontspannen en te binden met je kindje. Als moeder herstel je sneller, je baby kan langzaam wennen in zijn nieuwe wereld en het versterkt ook nog eens de band met je kindje.

Postpartum Support

De kraamperiode is een tijd om te herstellen van je bevalling en te landen in het moederschap. In deze bijzondere weken met je baby wil jij je graag goed voelen. Hoe jij je voelt is belangrijk, jij bent immers de belangrijkste persoon in het leven van je baby! Als postpartum doula help ik je tijdens jouw kraamperiode om balans te vinden. Op basis van jouw situatie en wensen ondersteun ik jou in deze weken. Naar behoefte kunnen we samen een supportnetwerk om je heen opbouwen, zodat jij rustig kunt bijkomen van jouw geboorteavontuur en (weer) kunt genieten van je baby. Want een blije mama is een blije baby!

Wil je graag weten wat ik voor jou kan betekenen in jouw postpartum periode? Neem gerust contact met me op. Je kunt me hiervoor het beste even bellen of een whatsapp-berichtje sturen naar 06-52446684.